Huisportret in het chique Baarn

Ik werd benaderd door een klant die op het punt stond te verhuizen. Afscheid nemen van z’n huis in Baarn deed hem wel wat, legde hij me uit toen ik hem aan de telefoon had. Hij wilde graag dat ik iets moois voor hem ging maken, maar ik zag niet direct een spannend schilderij voor me toen ik de foto van zijn huis bekeek. Veel wit, een dichte boom waar je niet doorheen kon kijken, een spits dak en een ordelijke tuin. 
Eerst is de klant mijn werk in het echt gaan bekijken op een expositie. Daarna spraken we elkaar nog eens uitgebreid en hij vertelde wat hij boeiend vond in de aquarellen die hij van me gezien had. Hij vertelde over effecten die tot stand gekomen waren in de stad, in winkelstraten waar de etalages reflecteerden op regenachtige dagen in de plassen water. 
Ik dacht aan het zwembad achter zijn huis. Misschien kon ik daarmee iets interessants doen in een aquarel. We spraken af dat ik tegen de schemering langs zou komen om het pand te bekijken en we zouden kunnen experimenteren met kunstlicht in de serre. Het zeil van het zwembad zou er af gehaald worden en er was zelfs een tuinslang om eventueel regenplassen te simuleren. 
Achter het zwembad bleek te weinig ruimte om te gaan staan. Het terras was niet breed genoeg om reflecties te maken met water uit de tuinslang. Maar ik werd verder helemaal vrijgelaten om buiten en binnen rond te kijken, zijn dochter assisteerde met lampen en de conifeer werd zelfs ter plekke gesnoeid. 

Ik maakte een compositieschets waarin vooral één van de serres mooi uitkwam. Ik wist dat de serres hem het meest dierbaar waren. Het spitse dak liet ik weg, omdat het hele pand wit was en ik niet een enorme saaie witte driehoek in de compositie wilde. Ik kwam terug op een zonnige middag waarop het zonlicht door de serre scheen en reflecties wierp op de witte wand er naast. De rest van het pand verdween in de schaduw en pakte daarmee de verlichte serre als het ware mooi in. Ik werkte de schets verder uit in mijn atelier en mailde de klant een afbeelding. Die werd goed gekeurd. Hij wist nu precies wat hij ging krijgen. We planden een datum waarop het werk af zou zijn en ik ging aan de slag. Het voltooide werk bracht ik naar Rob Schippers die in overleg met de klant voor de bijpassende lijst zorgde.