Bijzonder huwelijkscadeau: Huisportret Bredeweg Amsterdam

Een opdracht aan de Bredeweg in Amsterdam is natuurlijk een prachtig thema. Besteld via www.portretvanmijnhuis.nl als huwelijkscadeau voor een echtpaar dat hier jaarlijks het grote Bredewegfestival organiseert. 
Geen huis is hetzelfde, prachtige klassieke fantasierijke architectuur rondom een groot plantsoen. De bomen vormden gelijk al een probleem; Wanneer ze op hun mooist waren, vol groen in de zomer, stonden ze in de weg. Ik moest dus mikken op de weken aan het begin van de lente, wanneer sommige bomen net niet meer in knop staan, en voorzichtig wat kleine bladeren laten zien. Toch gaf de contour van het groen een saaie diagonaal in de compositie waar ik vanaf wilde. Ik maakte daarom nog een schets naar de andere kant van de Bredeweg. Deze compositie lag mij meer, omdat het probleem van de storende diagonale contour verdwenen was en omdat er zowel links als rechts huizen zichtbaar werden die allemaal om het groen opgesteld zijn. Tijdens overleg met de klanten kozen we toch voor de eerste compositie en vroeg de klant of ik de diagonaal niet kon camoefleren door het groen wat vertikaler te “snoeien”en er wat open stukken in de maken om de massieve groene partij rechts wat lucht te geven. 

 

In tegenstelling tot een opdracht die ik vorige maand maakte verliep het aquarelleren van deze opdracht vrij vlot. Dit had te maken met de herhalingen in de huizenrij. Ondanks alle variatie in deze rijk versierde huizen komen er telkens dingen terug: De witte ornamenten, de kleuren van de bakstenen, de erkers en de vensters. Deze kun je dus snel achter elkaar neerzetten in een kleur die je telkens maar één keer hoeft te mengen en naar achter toe ietwat grijzer en koeler maakt. Toen ik de afbeelding van het resultaat naar de klanten had gemaild, waren ze gelukkig heel tervreden, maar niet met de rode container die in de rij auto’s te zien was (en hiervoor hadden ze bovendien een hele goede reden die ik om privacyredenen even buiten beschouwing laat). Gelukkig bleek het mogelijk om deze rode container “om te toveren” in een rode Fiat Panda.