Zon in Den Haag en Schoonhoven

Het begint zomers te worden. Tijdens mijn favoriete hardlooprondje in Den Haag kom ik altijd langs het klassieke witte pand van het Museum Sophiahof aan de Sophialaan, en dat krijgt tijdens de middag iets heel zuidelijks. De uitgerekte schaduwen die de kastanjes op de witte muren werpen worden onderbroken door de uitstekende balkons. Aquarelverf leent zich er heel goed voor om zoiets neer te zetten.

Ik woon in Schoonhoven en ook daar heb ik locaties die me opvallen. Vanuit onze achtertuin loop ik de Scheepmakershaven in, daar liggen nu kleine bootjes. Als we 's avonds naar de Lek wandelen voor een ijsje, dan scheert de zon laag over het hoge gras en door de klassieke lantaarns. 's Middags kleurt het water helder groen. In de aquarel die ik van dit tijdstip maakte, heb ik gesmokkeld met de schaduwen; Ik miste de dwars/ schuine schaduwen van de ducdalven op de steiger, omdat die verticaal in de compositie ligt. Deze zie je er alleen 's avonds, maar ik heb ze er in het middaglicht ook bij geschilderd.