Schilderijen Titus Meeuws in Amerikaanse TV serie

Titus Meeuws Hydrobaths Mentalhospital 1958 Olieverf op doek 70 x 150 cm
Titus Meeuws Hydrobaths Mentalhospital 1958 Olieverf op doek 70 x 150 cm

Ik mag het nu pas bekendmaken, omdat het project deze maand in première is gegaan.

Het afgelopen jaar heb ik meegewerkt aan de Amerikaanse TV serie Undone voor Amazon Prime. In 2018 schilderde ik ook al met 7 andere schilders achtergronden voor het eerste seizoen van deze serie, maar ik deel dit nieuws niet veel. Ik merk dat het voor mijn vaste klantenkring niet zo interessant werk is, en dat begrijp ik. Voor mijzelf is het echter een onvergetelijk leerzaam proces geweest in vele opzichten. Je moet je voorstellen dat we voor acht afleveringen honderden olieverfschilderijen hebben gemaakt met goede schilders uit binnen- en buitenland. Deze schilderijen werden in de film verwerkt tot achtergronden voor geanimeerde personages die in Hollywood op film werden gezet (oa Bob Oldenkirk, Rosa Salazar ea), om vervolgens in Texas frame voor frame overgetrokken te worden en in Amsterdam werden voorzien van kleur en schaduw.

Tijdens het eerste seizoen heb ik de kans gekregen om de gewenste stijl en techniek onder de knie te krijgen onder leiding van de Nederlandse film director Hisko Hulsing. Daarvoor was artistieke flexibiliteit nodig en tegelijkertijd een obsessieve drang om door te gaan totdat de schilderijen van de zeven schilders een eenheid vormden. Tijdens het project voor het tweede seizoen werkte iedere schilder vanuit het eigen atelier ivm de Corona- regels.

Titus Meeuws Rosariohouse Hallway Olieverf op doek 70 x 150 cm
Titus Meeuws Rosariohouse Hallway Olieverf op doek 70 x 150 cm

Het onderwerp waar ik met het meeste plezier aan heb gewerkt is de ruimte in een oude psychische instelling met hydrobaden. Hiervoor heb ik veel speurwerk gedaan en er blijken enkele geschiedkundige websites te bestaan die zich helemaal richten op de klinieken die rond de jaren 50-60 behandelingen met electroshocks en warm-koud baden toepasten. De sfeer van dit onderwerp is niet vrolijk, maar wel heel intens. Je voelt het onaangename klamme klimaat en je hoort de akoestiek van de grote ruimte met betegelde wanden. In de film liggen de acteurs ingepakt onder de strakke canvas lakens van de hydrobaden. De schilderijen moesten allemaal binnen één tot vier dagen voltooid worden. Ik heb meer dan zestig schilderijen voor dit tweede seizoen gemaakt.

Wil je meer informatie over mijn werk, of zullen we elkaar eens ontmoeten op een opening? Via onderstaande knop kun je je inschrijven voor de mailing, dan stuur ik je een uitnodiging voor de volgende tentoonstelling. Tot gauw!