(On)belangrijke details of interessante details?

Voorkauwen

Ik had het er vorige week nog met een collega-schilder over: Je moet niet te veel voorkauwen, je moet niet alles uitleggen. Kunst wordt interessant wanneer er werk overblijft voor de kijker zelf. En dat geldt (voor mij persoonlijk) niet alleen voor schilderkunst. Het geldt voor films, muziek, literatuur. Ze worden boeiend wanneer ik iets moet oplossen en dus een deel van mezelf ontdek in andermans werk.
Ik ervaar dat trouwens ook in mensen. Ik vind het uitermate prettig om bij mensen een zekere ruimte te ervaren waarin genoeg ontdekt kan worden en plaats overblijft voor avontuur.

Bij het werken in opdracht -wat ik momenteel meer doe dan het werken aan mijn vrije onderwerpen- is er ook sprake van een bepaalde ruimte tussen de opdrachtgever en mij. Die koester ik graag. Vanaf het moment dat die vrije ruimte volledig opgevuld dreigt te raken met wensen en verwachtingen, dan is het voor mij de taak om daarin te gaan gummen en schuiven zodat we allebei open staan voor wat het avontuur ons straks brengen zal.

“Ik wil geen haperingen in de route naar het aandachtspunt.”

Als ik aan een schilderij werk, dan kijk ik naar alle onderdelen binnen de compositie. Ik zie op een gegeven moment welk gebied het aandachtspunt wordt. En daarna zal ik de gebieden gaan vinden die dit aandachtspunt ook de aandacht zullen geven die het verdient. Het oog van de kijker zal naar dat punt geleid moeten worden. En daarbij is het van het grootste belang dat het oog niet afgeleid wordt door oninteressante details in het werk, ik wil geen haperingen in de route naar het aandachtspunt. Dit streven klinkt ijverig, en soms maakt het me dat ook en voel ik me bijna verplicht om te werken aan stukken in de compositie waarvan ik vermoed dat ze belangrijk zullen zijn.
Maar vanaf het moment dat ik me daaruit losmaak en me laat leiden door de gebieden die ik interessant vind (en dat is iets anders dan belangrijk) dan blijken die “belangrijke” details uiteindelijk on-belangrijk te zijn.

In onderstaande video werk ik aan een opdracht voor een Engelse klant die mij haar Nederlandse verblijf laat schilderen. Een klassieke Haagse straat vol auto’s, fietsen, groene bomen, ontelbare vensters en klimmend bloeiend groen aan de muren. De video illustreert bovenstaand gegeven in beeld, en minder tekst..

 

 

 

Kennismaken?

 

Klik hier om de uitnodiging voor mijn nieuwe tentoonstelling te ontvangen!