Twee panorama's en aquarel op behang

Deze zomer werkte ik op een dak met uitzicht op Plaats in Den Haag en ik stond te schetsen aan de Lange Vijverberg, nog geen 500 meter verderop. Ik werkte daar voor 2 klanten die elkaar niet kennen, maar beiden ongeveer dezelfde wens hadden; Een aquarel van een uitzicht dat ze vanuit hun venster niet helemaal konden waarnemen.

Het waren één van de eerste panorama’s die ik maakte en daarvoor moest ik een nieuw beeld creëren dat een beetje van de realiteit af ligt. In een schilderij kies je meestal voor een vierkanter kader, maar voor deze panorama's keek ik meer dan 90 graden om me heen. Voor het tweede panorama (Lange Vijverberg) moest ik hiervoor nogal wat schuiven en uitrekken, omdat de opdrachtgever de aquarel liet maken voor een behang in een ondergrondse kantoorruimte. De maten van deze aquarel heb ik op schaal helemaal aan moeten passen naar de wanden van de ruimte.

In onderstaande video’s is het proces van beide opdrachten vastgelegd.

Klik op onderstaande knop als je een uitnodiging wil ontvangen voor mijn volgende tentoonstellingen.