Nieuw project: ZINTUIG

"Het karakter van alle processen is universeel"

Ik werk nu 25 jaar als zelfstandig kunstschilder en ben inmiddels gewend aan het gegeven dat ik uit ga van mijn eigen gedachten, verwachtingen en inzichten tijdens mijn werk. Het werd eens tijd om andere makers te vragen naar hun vraagstukken en oplossingen. Een documentaire bleek een prima excuus om hun ateliers te mogen bezoeken en scherpe gesprekken te voeren over dat wat hen dagelijks bezighoudt. Het volgende viel me op: Het karakter van alle processen is universeel. Iedereen heeft met dezelfde uitdagingen te maken, maar handelt op een eigen manier. Ik heb veel van deze gesprekken geleerd en ik verwacht dat deze kennis verder reikt dan het gebied binnen de beeldende kunst. Ook mensen die in een andere sector werkzaam zijn zouden ontdekkingen kunnen doen in deze documentaire, omdat ze kunstenaars horen spreken die dagelijks de uitgelezen kans krijgen om buiten de begane paden te treden.  Voor hen ligt er geen protocol of werkrooster klaar. Ze worden niet alleen geprikkeld, maar ook gedwongen om volledig op hun creativiteit te vertrouwen.

"Kunnen we kunst definiëren?" In deze serie van vier afleveringen van ongeveer een uur, blik ik met artiesten terug op de wording van hun beste kunstwerken. Hierover horen we schrijvers, filmmakers, schilders, beeldhouwers en componisten vertellen. Maar ook een galeriehouder, een life coach en kunstverzamelaars zijn te horen over gemeenschappelijke onderwerpen. De gemonteerde gesprekken worden afgewisseld met inzichten en gedachten die ik opdeed tijdens dit project, waar ik een jaar voor uittrok.

Hoe ontstaat een kunstwerk? Wat is er allemaal voor nodig? En wat gebeurt er met een kunstwerk wanneer het een eigen leven gaat leiden binnen het publiek? Welke invloed heeft dit op de maker? Kunnen we kunst definiëren?
In documentaire Zintuig behandelen we het ontstaan en het verkopen van kunst van boven naar beneden en van links naar rechts. We spreken over het omgaan met kritiek, omgaan met tijd(sdruk), verwachtingen, samenwerken, elkaar bereiken en bewegen, creativiteit en discipline.

Documentaire Zintuig is in feite een avontuurlijk en filosofisch luister-handboek voor iedereen die het helemaal zou willen gaan maken.

ZINTUIG is nu al te vinden in alle podcast apps en 5 februari komt de eerste aflevering online, gevolgd door 4 wekelijkse afleveringen.

 

Kennismaken op één van mijn openingen? Ik stuur je graag een uitnodiging! Klik hier.