ZINTUIG 1. Het Begin

Aflevering 1 van mijn eerste documentaire ZINTUIG staat nu online.

Via onderstaande knop ga je direct naar de aflevering en beluister je deze in de door jou gekozen podcast app.

1. HET BEGIN. Hoe behoud je originaliteit? Wat doe je met een goed idee? Is kopiëren hetzelfde als imiteren? Hoe blijf je jezelf opnieuw uitvinden?

Vanaf het moment dat ik in tegenlicht een bouwterrein zag deformeren tot een abstract ritmisch geheel, wist ik dat ik schilder wilde worden. Ik was 8 jaar. Het was het perfecte moment geweest waarop alles samenkwam. Kun je een moment vastleggen in een schilderij?

Sprekers in deze aflevering zijn Michel Huisman (beeldend kunstenaar) en Leonard Evers (dirigent van oa TV programma ARIA, componist en presentator NPO Klassiek).

Een idee maak je niet, een idee krijg je. “Het kunstwerk is niet van de kunstenaar, het is een creatie die via de handen van de kunstenaar tot stand moest komen”, stelt kunstenaar Michel Huisman. Hij ontwierp oa Het Maankwartier in Heerlen. Een haastig geknutselde maquette bleek de oplossing voor de grootste probleemwijk in zijn stad Heerlen. Huisman stuurde het bouwproject aan als kunstenaar. Hoe kreeg hij dit voor elkaar, zonder enige ervaring in de bouwsector? “Maak je zo klein, dat het grotere jou bereiken kan”, zo haalt hij Plato aan tijdens ons gesprek. Hij probeert ‘leeg’ te blijven om te kijken wat er komen moet. Michel Huisman is niet bang voor het witte doek. Hij knalt er gewoon wat op. Hij vertelt over de mentaliteit van tachtiger Lodewijk van Deyssel die uren kon wachten tot iets zich op het papier aandiende. We spreken over jezelf herhalen en te voorkomen dat dit een foefje wordt. Hierbij komt de Japanse kunstenaar On Kawara ter sprake die dagelijks met een bootje hetzelfde meer opging en de datum op een paneeltje schilderde. Michel Huisman riskeerde een gevangenisstraf toen hij weigerde zich in te schrijven in de Kamer van Koophandel. Hij verdroeg het niet dat het register van hem zei dat hij dat hij” werk maakt met het oogmerk er materiaal op vooruit te gaan.” Hij vertelt over de rechtszaken die hierop volgden.

 

Leonard Evers legt uit waarom herhaling hem altijd al gefascineerd heeft. Het herhalen van wat ooit al gemaakt is brengt kennis en vaardigheden met zich mee die de geheimen van componisten blootleggen die hij van kinds af aan al bewonderde, zoals Rogier van Otterloo. Is een herhaling een imitatie? En is een imitatie zwakker dan een nieuwe creatie? Bestaat er wel pure imitatie? Bestaan er eigenlijk wel geheel nieuwe creaties, zonder enige vorm van imitatie? Zijn hierin verschillen als je ze beziet vanuit schilderkunst en muziek? Ik geef toe dat ik schilder in de stijl van het impressionisme en leg uit vanuit welke beweegreden dit gebeurt.

 

Kennismaken op één van m'n openingen? Druk op de knop en ik stuur je een uitnodiging.