Bonus aflevering ZINTUIG: Kunst en de markt

Ondernemer en kunstverzamelaar Hans Heintz in zijn kantoor aan de Herengracht in Amsterdam

 

Ik kon het niet laten en ik had nog wat interessant materiaal liggen. En zo ontstond een vijfde aflevering van podcast ZINTUIG. De verzamelwoede van sommige kunstkopers fascineert me al jaren, evenals de waardebepaling voor iets wat ons dierbaar is.Twee verzamelaars ontvingen me voor een openhartig gesprek over de samenhang tussen het idee en de verleiding. Want wat koop je eigenlijk als je een kunstwerk koopt? Een verhaal, een gevoel? En waarom wil je het bezitten?

Zonder publiek is een kunstwerk niets. Het bestaat pas als wij het zien, als we het ervaren. Tot dat moment blijft het slechts materiaal. Voor het bestaan ervan is het dus noodzakelijk dat wij het te zien krijgen. en daarvoor is veel nodig.

"Wat is belangrijker voor een verzamelaar; De kunstenaar of het kunstwerk?"

Met lifecoach Wijnand van Dam open ik deze aflevering als we spreken over verwondering, verwachting en betovering. Bevinden deze zich in iets wat we gepresenteerd krijgen, of in ons eigen hoofd? Of in beide?

We komen te spreken over kennis en talent. Wat is kennis zonder talent. En wat is talent?

De volgende spreker in deze aflevering is ondernemer en kunstverzamelaar Hans Heintz (Collectie l'Impression). Ik zoek hem op in zijn kantoor als hij net bezig is een nieuw kunstwerk aan te schaffen via een online veiling. "Het is een ziekte", zegt Hans als hij toegeeft dat hij maandelijks z'n spaarrekening aanbreekt om veel kunst aan te kunnen schaffen. Hoe kijkt hij tegen zijn investering aan? Is het waar dat kunst pas echt veel opbrengt als de kunstenaar dood is? Wat is belangrijker voor een verzamelaar; de kunstenaar of het kunstwerk? Waarom wil een koper een kunstwerk in z'n bezit hebben, terwijl je ook vrij bent om kunst te gaan bekijken in een museum? Waarin zit het verschil tussen een origineel kunstwerk en een print?

 

Kunstverzamelaar en kunstschilder Louis Visser

 

"Weaknesses make your style."

 

Na m'n bezoek aan Hans Heintz zoek ik een heel andere verzamelaar op: Louis Visser. Hij verzamelt niet alleen, maar schildert zelf ook. Tijdens een kop koffie discussiëren we over het belang van 'plein air' schilderen (het schilderen in de buitenlucht, midden in het onderwerp van het schilderij). Van foto's schilderen komt volgens Louis voort uit de angst om af te wijken van een realistisch beeld. "Weaknesses make your style" haalt hij aan om duidelijk te maken dat perfectie helemaal geen rol speelt in de kwaliteit van een schilderij. Louis legt uit dat hij het liefst werk aanschaft dat buiten ter plekke gemaakt is. Geld speelt hierin voor hem geen enkele rol. Soms betaalt hij veel te veel voor een schilderij. "Dat geld daar kom ik wel weer overheen. Maar het missen van een kunstwerk dat ik had kunnen hebben, daar lig ik van wakker." Zo komen we te spreken over wat geld is. Tot slot spreken we over het verkopen van Louis zijn eigen schilderijen. Hij is een echte verzamelaar: Kopen doet hij liever dan verkopen.

Uitnodiging voor tentoonstellingen ontvangen?

Klik hier