"ALS HET KUNSTWERK KON SPREKEN"

"Creativiteit is een menselijke eigenschap waar iedereen over beschikt"

 

 

Ieder mens is creatief. Dat creativiteit slechts gezien wordt als een aan kunst gekoppelde kwaliteit berust op een misverstand. Creativiteit is niets anders dan een eigenschap die het ons mogelijk maakt te overleven.

 

Het is wel een gegeven dat de kunstenaar dagelijks te werk gaat vanuit een nog onbekend pad, zonder exact te weten waar dit pad naar toe leidt. In tegenstelling tot sommige andere beroepen werkt de kunstenaar zonder formats, het dagelijks creëren gebeurt vanuit het vertrouwen in de eigen creativiteit. Titus vindt dit een fascinerend gegeven en is ervan overtuigd dat alles wat we dagelijks ervaren aanvankelijk op eenzelfde speelse ontdekkende manier tot stand kwam. Toch zien we onszelf vastlopen in systemen die bedoeld waren om veiligheid en duidelijkheid te garanderen. Juist die twee zekerheden vallen weg als je je overgeeft aan het creatieve proces.

 

Kun je creativiteit trainen? Waar vind je jouw creativiteit? Wat is discipline? Hoe reflecteer je een resultaat? Waar komen ideeën vandaan? Hoe ga je om met kritiek?

 

Vanuit zijn eigen ervaring en gesprekken die Titus opnam voor podcast ZINtuig zoekt hij naar antwoorden op deze essentiële vragen. Samen met bevriend psycholoog Joris de Boer werkte Titus naar een samenhangend verhaal dat voor iedereen herkenbaar en toepasselijk zal zijn.

 

“Dit is niet van mij, het is een universeel gegeven dat ik wil delen, want als ik naar makers kijk, of hun boeken lees, dan haal ik er telkens dezelfde kern uit. Er is echter geen vaste werkwijze te omschrijven die tot succes leidt. Het gaat om een mentaliteit, een manier van ‘zijn’ zonder de essentie onopgemerkt uit het oog te verliezen.”

 

In de lezing Als het kunstwerk zou kunnen spreken neemt Titus ons mee in het proces vergezeld door afbeeldingen en video opnames van de gesprekken die hij opnam.

 

 

 

Boek een lezing via het contactformulier.